06 november 2008

Hulen i Alistrati




Fra Toves sted i Eleftheres(litt til venstre ved begynnelsen av den gule ruten) og til Alistrati i Serres kommune er det ca. 2 timers kjøretur i flotte omgivelser. I hulen er det ikke tillatt å fotografere, men jeg fikk utdelt materiell vi kunne bruke på hjemmesiden, så er kommer noen bilder likevel :)

Hulen ble oppdaget i 1912 av jegere som jaktet duer i terrenget over hulen. Det var ingen som hadde noen interesse av å utforske den, så den ble ikke utforsket på mange år. Den første offisielle ekspedisjonen fant sted i 1975, først av innbyggere i Alistrati, siden av greske og østerriske forskere. Den regnes for å være en av de største og mest dekorerte i hele Europa. I tillegg er det funnet fire nabohuler som ennå ikke er åpne for publikum.

Vi gikk gjennom den lengste passasjen som er ca. 1500 meter lang. 1 km av den er åpnet for publikum og vi gikk den tur-retur på støpt gangvei som slynger seg nesten vannrett gjennom hulen på hulegulvet. Her består høydeforskjellene i hvor høyt det er i terrenget utenfor. Luftfuktigheten ligger mellom 75 og 100%.

I hulen finner man stalagmitter og stalagtitter, skivestalactitter, "blomkål", "brokkoli", søyler, heccentriter, alt fra kritthvit marmor til rustrøde. Hulen er åpen hele dagen fra 9-17 om vinteren og 9-19 om sommeren.

Ingen kommentarer: