06 november 2008

Markedet i Eleftheroupolis







Fredag er det markedsdag i Eleftherepouli og det måtte jeg jo få med meg. Man kan ta bussen til Eleftheroupolis og hvis man sjopper litt mer enn beregnet og ikke orker å ta buss tilbake, kan man ta en taxi. Drosjeholdeplassen ligger rett ved siden av markedet og prisen er rimelig.

Markedet fordeler seg over flere gater og består av alt fra krydder, nøtter og frukt til alt man trenger av klær, sko og annet tilbehør. Her kan man gjøre kupp, eller bare tusle rundt og kikke på folkelivet og alt som er å se på.

Hulen i Alistrati




Fra Toves sted i Eleftheres(litt til venstre ved begynnelsen av den gule ruten) og til Alistrati i Serres kommune er det ca. 2 timers kjøretur i flotte omgivelser. I hulen er det ikke tillatt å fotografere, men jeg fikk utdelt materiell vi kunne bruke på hjemmesiden, så er kommer noen bilder likevel :)

Hulen ble oppdaget i 1912 av jegere som jaktet duer i terrenget over hulen. Det var ingen som hadde noen interesse av å utforske den, så den ble ikke utforsket på mange år. Den første offisielle ekspedisjonen fant sted i 1975, først av innbyggere i Alistrati, siden av greske og østerriske forskere. Den regnes for å være en av de største og mest dekorerte i hele Europa. I tillegg er det funnet fire nabohuler som ennå ikke er åpne for publikum.

Vi gikk gjennom den lengste passasjen som er ca. 1500 meter lang. 1 km av den er åpnet for publikum og vi gikk den tur-retur på støpt gangvei som slynger seg nesten vannrett gjennom hulen på hulegulvet. Her består høydeforskjellene i hvor høyt det er i terrenget utenfor. Luftfuktigheten ligger mellom 75 og 100%.

I hulen finner man stalagmitter og stalagtitter, skivestalactitter, "blomkål", "brokkoli", søyler, heccentriter, alt fra kritthvit marmor til rustrøde. Hulen er åpen hele dagen fra 9-17 om vinteren og 9-19 om sommeren.